Cameron popiera, že by Merkelová naňho tlačila pre budúci rozpočet EÚ

23.10.2012 Celý región

Brusel/Londýn 22. októbra (TASR) - Spojené kráľovstvo nemá poznatky o žiadnej komunikácii medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a britským premiérom Davidom Cameronom o hrozbe možného zrušenia novembrového summitu EÚ zameraného na tvorbu budúceho sedemročného rozpočtu EÚ, uviedol dnes hovorca britského premiéra.

Informácie dnešného vydania denníka Financial Times, podľa ktorých nemecká kancelárka chce pohroziť zrušením novembrového mimoriadneho zasadnutia lídrov EÚ, ak britská strana bude tvrdohlavo trvať na svojej neústupčivej pozícii voči príprave rozpočtu, vzbudili dnes v Bruseli sériu otázok.

Mimoriadne zasadnutie Európskej rady na 22. a 23. novembra presadil jej predseda Herman Van Rompuy s cieľom, aby lídri EÚ mali dostatok času iba na rokovania o príprave finančného krytia chodu EÚ na obdobie 2014-2020 a aby rozpočtovými témami nezaťažili pravidelný októbrový a decembrový summit EÚ.

Podľa článku britského denníka Merkelová plánuje zrušiť konanie rozpočtového summitu EÚ, ak Cameron bude trvať na práve veta pre všetky návrhy, ktoré nepovedú k zmrazeniu výdavkov únie.

Európska komisia (EK) naprojektovala sedemročný rozpočet vo výške 1.033 biliónov eur. Nemecko a ďalšie z krajín v takzvanej Skupine za lepšie výdavky požadujú kompromisné zníženie tohto rozpočtu o jedno percento, kým britský premiér hovoril až o dvoch percentách. To je pre EK neakceptovateľné.

Cameron koncom minulého týždňa uviedol, že je pripravený vetovať akékoľvek návrhy EÚ, ktoré budú znamenať "neakceptovateľné" výdavky.

"Nie, nepovedali nám nič," uviedol dnes hovorca britského premiéra na adresu nemeckej strany ohľadom článku v novinách. Podľa hovorcu bolo Cameronovo vyhlásenie zreteľným vyjadrením toho, že si neželá, aby britskí daňoví poplatníci odvádzali viac ako je treba do spoločného európskeho rozpočtu.

Rokovania počas novembrového summitu EÚ budú mimoriadne zložité. Na jednej strane je skupina siedmich členských krajín, takzvaných čistých prispievateľov (Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Nemecko, Rakúsko, Spojené kráľovstvo a Švédsko), ktorí požadujú drastické znižovanie spoločného rozporu kvôli ekonomickej kríze. Na strane druhej je skupina Priatelia kohézie. Sedemnásť krajín, na čele s Poľskom, medzi ktoré patrí aj Slovensko, ktoré spoločnými silami chcú zachovať výšku fondov v obálke pre kohéziu (asi 40 percent výdavkových rozpočtov). Úsporné opatrenia sa podľa tejto skupiny nesmú dotknúť kohéznej politiky, ktorá je zárukou pre rast v menej rozvinutých regiónoch a sektoroch.

Priatelia kohézie uskutočnia svoj minisummit v Bruseli týždeň pred stretnutím všetkých európskych lídrov.
 

Vyberte región

mark